INGEGROEIDE TEENNAGEL

Een nagel waarbij de rand of punt zich in de nagelplooi drukt en pijn klachten geeft vormt de eerste fase van een ingegroeide teennagel. Als hierbij zich in de nagelplooi ook eelt vormt noemt men dit een pseudo-ingegroeide nagel. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt zich in de huid, geeft veel pijn en kan hier door een ontseking veroorzaken. Meestal komt dit probleem voor bij de grote teen. De meest voorkomende oorzaken van ingegroeide nagels zijn:

- Verkeerde schoenen (te smal of te kort)

-Verkeerd knippen (te kort en /of ronde hoekjes)

-Afwijkende vorm van de nagel

-Zweetvoeten

-Trauma (klap of stoot door sport)

--Afwijkende stand van de voet

 

Een ingegroeide teen nagel komt veel voor bij pubers. Dit is het gevolg van een combinatie van dunne nagels en te kleine schoenen beide veroorzaakt door te snelle groei.

 

HALLUX VALGUS

De Hallux Valgus kan een erfelijke factor zijn maar ook veroorzaakt worden door verkeerd schoeisel. Door verslapping van spieren komen bepaalde beenderen in een andere hoek te staan en trekken andere spieren de teen nog meer uit het lood. Het kapsel bij het gewricht rekt uit, er kan een slijmbeurs ontstaan die kan gaan ontsteken  en er kan zich kalkafzetting op de gewrichtsranden vormen, waardoor de tenen sijf gaan staan (hallux rigidus)  en vaak gepaard gaan met artrose in het gewricht. Door goede schoenen en voetcorrecties kan men erger voorkomen en soms herstellen. In het uiterste geval kan een operatie uitkomst brengen maar lost het probleem niet definitief op.

SCHIMMELNAGEL

De schimmelnagel is een schimmelinfectie  en heeft een doffe brokkelige nagelplaat die geelbruin kan verkleuren. De schimmel nestelt zich onder de huid aan de nagelwordtel en dringt de verhoornde nagelplaat binnen waardoor deze tenslotte verweekt.

De nagel raakt los van het nagelbed en er wordt een overmaat aan dik verkleurd (wit0geel tot zwart-bruin)kruimelig hoorn gevormd.

Een schimmelnagel mag u niet vijlen!! Het vijlsel kan schimmelsporen bevatten waarmee u gezonde nagels of andere personen kunt besmetten.

Oorzaken: -Men kan er aanleg voor hebben

                -Na bepaalde infectieziekten

                -Bij beschadiging van de nagel

                -Gebruik van antibiotica

                -Knellende schoenen

                -Overmatige voettranspiratie

                -Zeepresten en het niet goed afdrogen van de voet

                -Slechte voet en nagelhygiene

                -Clienten die al met een voetschimmel zitten

                -Diabetes Mellitus

                -Stofwisselingsziekte

 

HAMERTENEN

Hamertenen komen vaak voor bij mensen met een holvoet of door het dragen van te krappe schoenen.Ook het altijd dragen van slippers of klompen kan hamertenen veroorzaken. Hamertenen klauwen en staan uiteindelijk niet meer op de grond. Bovenop de teen ontstaat door druk van de schoen eelt en likdoorns,welke kunnen ontsteken. Onder de bal van de voorvoet komt er extra druk waardoor het voetvet naar de tenen verschuift. Onder de hoofdjes van de middenvoetsbeentjes zit dan te kort demping en gaat men rechtstreeks op de botjes staan. Dit is pijnlijk.